EREDIVISIE: Klassieker Preview

Mooie cijfers De Jong in De Kuip

Hoewel Ajax vorige week twee onnodige punten verspeelde (3-3) bij Heracles Almelo, bleef de schade op de ranglijst beperkt doordat koploper FC Twente met een 1-1-gelijkspel bij Roda JC eveneens averij opliep. Desondanks zullen de Amsterdammers zondag op bezoek bij Feyenoord moeten winnen om een vrije val in de Eredivisie te voorkomen. Aanvoerder Siem de Jong weet in elk geval wat zijn team te doen staat in de Kuip.

,,Ik denk sowieso niet dat er jongens tegen Feyenoord gemotiveerd hoeven worden”, maakt de middenvelder/aanvaller in een klap de importantie duidelijk van de enige voetbalklassieker in Nederland. ,,We moeten daar ons eigen spel spelen, zoals we in de eerste helft deden tegen Heracles.” Dat zijn ploeg bij nieuw puntenverlies opnieuw gedoemd is tot een heuse achtervolging vormt volgens De Jong geen belemmering. ,,Die druk voelden we laatst tegen FC Twente (1-0, zege, red.) ook, dus ik hoop dat we daar als team goed mee om kunnen gaan en er vol op kunnen gaan. Als team moeten we in dat soort wedstrijden laten zien dat we er staan, net zoals we dat tegen Twente hebben gedaan. We hebben ze toen bijna niet laten voetballen en dat moeten we zondag tegen Feyenoord ook doen.”

Dat De Jong tegen de aartsrivaal voor het eerst als aanvoerder binnen de lijnen komt, daar hecht hij niet zoveel waarde aan. ,,Het is iedere wedstrijd mooi om als aanvoerder aan te treden. Ik hoop gewoon dat we als team de Kuip stil krijgen en daar gaan we voor. Voor mezelf zal het niet heel anders zijn, want ik wil daar gewoon winnen.”

De statistieken spreken daarbij in het voordeel van De Jong. In zijn zes seizoenen tot nu toe in het eerste elftal verloor hij slechts eenmaal van Feyenoord, en dat was uitgerekend vorig seizoen toen Ajax in de Maasstad met 4-2 onderuit ging. Daarnaast was de eenmalig international ettelijke malen trefzeker in het beladen onderonsje.

,,Ik heb daar inderdaad een paar mooie herinneringen liggen, zoals mijn doelpunten in de bekerfinale”, doelt de oudere broer van Luuk op de editie van 2010. ,,Verder scoorde ik in de Kuip als 18-jarige mijn tweede officiële doelpunt voor Ajax. Ook zondag hoop ik daar weer een doelpuntje te maken en dat we winnen. Daar gaat het als eerste om, want anders maken we het onszelf weer heel erg lastig. Net als vorige week tegen Heracles”, refereert hij aan het weggeven van een 1-3-voorsprong in Almelo. ,,Daarom moeten we tegen Feyenoord rustig blijven voetballen als we op voorsprong komen.”

De Jong beseft terdege dat zijn rol daarin belangrijk is. ,,Ik heb me bijvoorbeeld tegen Heracles ook verbaal laten gelden en het team geprobeerd scherp te krijgen. Later baal je dan van het resultaat.” Desondanks groeit de nog altijd pas 23-jarige Ajacied zienderogen in zijn rol. ,,Dat is ook goed, al leer ik liever met drie punten in de knip.”
Feyenoord – Ajax begint zondag om 12.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2011/2012 Feyenoord – Ajax 4-2 (29-01-2012)
2010/2011 Feyenoord – Ajax 1-2 (19-09-2010)
2009/2010 Feyenoord – Ajax 1-1 (31-01-2010)
2008/2009 Feyenoord – Ajax 2-2 (21-09-2008)
2007/2008 Feyenoord – Ajax 2-2 (11-11-2007)

Bekijk Feyenoord – Ajax rechtstreeks via Eredivisie Live. Bestel je kijkcode via deze link.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil

De Boer kijkt uit naar Klassieker

Amper vijftien uur na de geweldige stunt tegen Manchester City draaide alles alweer om de Klassieker. Over drie dagen neemt Ajax in De Kuip op tegen Feyenoord. Frank de Boer sprak ‘the day after’ de hoop uit dat Ajax het goede gevoel uit de Champions League naar de Klassieker meeneemt. ,,Want als je zondag verliest, ben je net zo goed als je laatste wedstrijd.”

Frank de Boer kent de cijfers maar al te goed. Bij twaalf van de laatste achttien wedstrijden die om 12:30 uur begonnen, verspeelde Ajax punten in de competitie. Ook de eerstvolgende wedstrijd na een Europees duel levert geregeld averij. ,,Dat klopt”, zei De Boer met een instemmende knik. ,,Maar de kentering komt steeds dichterbij. Daarom ben ik juist blij dat we zondag tegen Feyenoord. Voor die wedstrijd hoef ik niemand te motiveren.”

Frank de Boer kan zondag over een volledig fitte selectie beschikken. Jody Lukoki is hersteld van zijn knieblessure en is daardoor weer inzetbaar. Verder kan hij een beroep doen op dezelfde spelers die tegen Manchester City een geweldige prestatie hebben neergezet. Toch waakt De Boer voor al teveel optimisme. ,,Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Daarom moeten we tegen Feyenoord met dezelfde intentie als tegen City spelen. Het is zaak om dat gevoel te koesteren.”

Ondanks dat Ajax vorig seizoen met 4-2 onderuit ging, kan de regerend landskampioen goede cijfers overleggen in De Kuip. ,,We hebben daar inderdaad vaak gewonnen, maar ook vaak makkelijk strafschoppen tegen gekregen. Denk bijvoorbeeld aan die wedstrijd van vorig seizoen. Daar moeten we voor oppassen. Je kan merken dat de druk in De Kuip toeneemt, ook bij scheidsrechters.”

De Boer is blij dat Feyenoord de weg omhoog weer heeft gevonden. ,,Ze staan weer waar ze horen, bij de bovenste ploegen van het linker rijtje. Dat is goed voor het Nederlands voetbal. Ik denk dat het zondag een heel interessante wedstrijd gaat worden. Juist omdat we nu zo dicht bij elkaar staan (Ajax 4, Feyenoord 5, red.). Het wordt een échte Klassieker.”

Ajax traint zaterdag voor het laatst op weg naar de Klassieker. De training begint om 10:30 uur in de Amsterdam ArenA en is openbaar voor supporters.

Feyenoord – Ajax begint zondag om 12:30 uur. Mis niets van de Klassieker. Bestel nu je kijkcode via onderstaande en kijk LIVE naar de wedstrijd.

Tekst: Ajax.nl

Advertenties

Geplaatst op oktober 27, 2012, in Seizoen 2012/2013, Wedstrijden en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: