DE CLUB: De titelwinnende ingrepen van De Boer

Ingrepen de Boer

Dat ook de (komende) derde landstitel van Ajax de verdienste is van niemand anders dan trainer Frank de Boer, zullen weinig mensen betwisten. Toch kende elk van de laatste drie seizoenen een paar cruciale gebeurtenissen, die achteraf gezien leidden tot de titel.

A ls Ajax er zondag in slaagt om voor de derde keer op rij landskampioen te worden, wordt trainer Frank de Boer de eerste Ajacied in de geschiedenis die drie keer op rij de landstitel pakte als trainer en als speler. Wie daar bij een wedkantoor 100 euro op had ingezet op 6 december 2010, toen De Boer de positie van de opgestapte Martin Jol overnam, zou nu in de Quote 500 hebben gestaan. Want De Boer leek te beginnen aan een loodzwaar, en eigenlijk kansloos project.

Oud-topspelers die hun trainersloopbaan bij Ajax begonnen, waren in voorgaande jaren zelden succesvol. Jan Wouters, Danny Blind en Marco van Basten weten daar alles van. Bovendien was Ajax al sinds 2004 geen kampioen meer geworden en niets wees er op dat daar op korte termijn iets aan zou veranderen. Onder Jol was Ajax steeds verder verwijderd geraakt van de eigen clubcultuur. De talenten uit de jeugdopleiding werden genegeerd en zelfs een beetje vernederd, doordat de clubleiding toestond dat de gewiekste Hagenaar talloze derderangs spelers uit verre oorden een contract aanbood.

De eerste taak van De Boer was dan ook puinruimen. In no-time ontmantelde de jonge coach het bizarre rariteitenkabinet waar Jol en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola de Amsterdamse club mee hadden opgezadeld. Van de ’dikke’ Mido, de ’goochelende zeehond’ Kerlon tot aan de Tainio’s en de Atouba’s. Het hele circus van Martin en Mino mocht per direct zijn koffers pakken.

In dat eerste halve seizoen, waarin het op instorten staande instituut Ajax door De Boer grondig werd gesaneerd, werd de solide basis gelegd voor de latere titels. De nieuwe trainer kwam met meer cruciale veranderingen. Zo voerde hij 4-3-3 weer in en sprak hij zijn vertrouwen uit in de eigen jeugd. Bovendien bouwde De Boer zijn elftal rond het tot dan verwaarloosde supertalent Christian Eriksen.

Maar dé beslissing die in zijn eerste seizoen de landstitel opleverde, was het wegzenden van dwarsligger Mounir El Hamdaoui. Het was één van De Boers eerste beslissingen als hoofdtrainer, maar ook één van zijn belangrijkste. De coach herstelde de discipline en liet duidelijk zien wie de baas was in de kleedkamer. Ook al ging het ten koste van een prachtige speler, De Boer maakte duidelijk dat het teambelang bij iedereen voorop moest staan.

Het belang daarvan werd meteen in zijn eerste half jaar duidelijk. Toen Jol opstapte stond Ajax vierde, terwijl de coach de beschikking had over de vedetten Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui. Zonder de twee topspitsen pakte De Boer vervolgens in de tweede helft van het seizoen alsnog de landstitel.

Ook het tweede seizoen onder leiding van De Boer kende een cruciaal moment. Omdat Ajax duidelijk niet kon omgaan met het spelen van drie wedstrijden in de week door de deelname aan de Champions League, raakte de landskampioen in de beginfase ver achterop in de Eredivisie. Rond de eerste vier groepswedstrijden op het miljoenenbal verloor Ajax maar liefst 15 punten in de competitie.

De achterstand op koploper FC Twente bedroeg op een gegeven moment zelfs 13 punten. Prolongatie van de titel leek onmogelijk en toen Dinamo Zagreb in de laatste groepswedstrijd van de Champions League Olympique Lyon met 1-7 liet winnen, waardoor Ajax een bijna zekere plek in de knock-outfase verloren zag gaan, stevende de club af op een rampseizoen. Voetballend viel er ook geen pijl te trekken op het wisselvallige spel van de Amsterdammers. Pas toen De Boer de kleine Vurnon Anita op de plek van verdedigende middenvelder zette, was de puzzel opeens compleet. Dat bleek achteraf de cruciale beslissing in zijn tweede seizoen. Ajax verloor in de laatste veertien competitiewedstrijden geen punt meer en pakte de tweede landstitel op rij.

In zijn derde jaar moest De Boer weer helemaal opnieuw beginnen. Beste speler en aanvoerder Jan Vertonghen vertrok en met hem ook belangrijke spelers als Vurnon Anita, Theo Janssen en in mindere mate Gregory van der Wiel. Weinig mensen tipten Ajax afgelopen zomer daardoor nog als de belangrijkste titelkandidaat. Ook het aantrekken van Lasse Schöne, Christian Poulsen en Niklas Moisander veranderde daar niet veel aan. Toch bleek vooral de komst van beide Denen een cruciale move van De Boer.

Schöne bleek veel beter te kunnen voetballen en was op veel meer posities inzetbaar dan veel kenners dachten en Poulsen was de natuurlijke leider waar de ploeg zo naar snakte sinds het vertrek van aanvoerder Jan Vertonghen. Mede door de aanwezigheid van deze geroutineerde spelers kon de piepjonge Viktor Fischer dit seizoen zo’n stormachtige ontwikkeling doormaken.

Maar ook dit keer leed Ajax weer veel puntenverlies rond de groepsfase van de Champions League. Pas na de onnodige Europese uitschakeling tegen Steaua Boekarest begon Ajax echt op toeren te komen. Dankzij een inmiddels traditioneel sterke eindsprint kan de club zondag in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Willem II voor de derde keer kampioen worden.

De grote uitdaging voor De Boer is nu om op de langere termijn van Ajax een ploeg te maken die ook Europees weer van zich doet spreken. Op de korte termijn zal de succescoach dan eerst moeten zorgen dat zijn team niet wegzakt in de competitie als er doordeweeks Champions League-duels afgewerkt moeten worden.

Tekst: Spits Nieuws

Advertenties

Geplaatst op mei 4, 2013, in Kranten, Seizoen 2012/2013, Wedstrijden en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: