VOORSEIZOEN: Achilles ’29 1-2 AFC Ajax

Ajax boekte zaterdag een nipte oefenzege op Achilles ’29. Op het terrein van SV De Lutte schoten Lesly de Sa en Tobias Sana de Amsterdammers naar een vrijwel kleurloze 1-2-overwinning.

VOORSEIZOEN Achilles 1-2 Ajax

Ajax’ eerste oefenduel van zaterdag gold tevens als voorlopig afscheid van het complex van SV De Lutte. Het complex dat de landskampioen ook afgelopen week weer volop gastvrijheid bood, was het decor van een vriendschappelijk treffen met Jupiler League-club Achilles’29. De Amsterdammers wonnen het duel met 1-2. Later deze zaterdag speelt een nieuw elftal Ajacieden in Hardenberg vriendschappelijk tegen Real Sociedad.

De elf startende Ajacieden tegen Achilles’29 werden aangevoerd door centrumverdediger Niklas Moisander. De Fin vond links naast zich Jairo Riedewald in het verdedigingshart. Nicolai Boilesen en Kenny Tete waren de flankverdedigers. Riechedly Bazoer was de startende controleur op het middenveld. Thulani Serero en nummer 10 Lucas Andersen flankeerden de controleur. Het aanvallende trio bestond uit spits Richairo Zivkovic en de vleugelaanvallers Kolbeinn Sigthórsson (links) en Lesly de Sa. Norbert Alblas begon als doelman. De licht geblesseerde Kenneth Vermeer keek het hele duel vanaf de kant toe.

Nicolai Boilesen behoorde tot de basiself tijdens de ochtendwedstrijd in De Lutte. Nicolai Boilesen behoorde tot de basiself tijdens de ochtendwedstrijd in De Lutte.

Het oefenduel werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Alle spelers plus het arbitrale trio droegen vanwege de tragedie rouwbanden. Toen het duel eenmaal op gang was, tekende Lesly de Sa al na zeven minuten voor de openingstreffer. De rechtsbuiten werd knap diepgestuurd door Lucas Andersen. De Sa rondde af met een bekeken schuiver: 0-1. Het was een spaarzaam hoogtepunt in een ietwat rommelige eerste helft. Zowel de afronding van De Sa als het voorbereidende werk van Andersen, een uitblinker aan Ajax-kant, maakten indruk.

Waren het de tropische omstandigheden die het Ajax-spel op het oog zo loom maakten? Of eiste de intensieve trainingsweek zijn tol op het spel van de Amsterdammers? Trainer Frank de Boer liet zich een aantal keer verbaal flink horen vanaf de zijlijn. Een voorname boodschap: het tempo moest omhoog. De Ajacieden deden een dappere poging en slaagden er na rust via invaller Tobias Sana wel in afstand te nemen van de Groesbekers. De creatieve en watervlugge Andersen bezorgde de bal ditmaal fraai diagonaal bij de mee opgekomen Niklas Moisander. De Fin tikte door naar Sana, waarna de Zweed (direct na rust ingevallen voor Kolbeinn Sigthórsson) van dichtbij inschoot: 0-2.

Ook in het laatste kwart, en met een drastisch vernieuwde ploeg (alleen doelman Norbert Alblas en invaller Sana bleven staan) werd verzuimd verder afstand te nemen van de Jupiler League-club. De Amsterdammers dwongen weliswaar kansen en kansjes af, maar ook uit de afronding sprak weinig overtuiging. Lesly de Sa was – voor de bijna ‘elftalwissel’ – met een halve kopbal en een schuiver naast nog het dichtste bij een treffer. Achilles-aanvoerder Hendriks kreeg het slotwoord op snikheet sportcomplex De Stockakker. De aanvoerder profiteerde van mistasten in de Ajax-defensie en passeerde Alblas: 1-2. De Groesbekers kwamen ook na de aansluitingstreffer zelden in de buurt van het Ajax-doel. De Amsterdamse zege kwam, kortom, geen moment meer in gevaar.

Direct na het treffen spoedden de invallers zich naar Hardenberg voor een bankbeurt bij Ajax’ tweede optreden van deze zaterdag. De moegestreden basisspelers van het treffen met Achilles ’29 zochten een verkoelende douche op. Wat voor de Ajacieden met (de vooraf aangekondigde) 75 minuten in de benen volgde was een retourreis naar Amsterdam. Moe, maar vast toch ook voldaan.

Scoreverloop: 7. De Sa 0-1, 72. Sana 0-2, 73. Hendriks 1-2

Opstelling Achilles ’29 Ter Wielen; Dingil (Verhoeven), Edwards, Maletic, Verhoeven (46. Konings); El Shawrany, Raja Bouan, Smits (46. Sürmeli), Van Steen; Hendriks (80. Derks), Worm (75. Visser)

Opstelling Ajax: Alblas, Tete (75. Owusu), Moisander (75. Boccara), Riedewald (75. Van Bruggen), Boilesen (75. Van Koesveld), Bazoer (75. Bakker), Andersen (75. Vissie), Serero (75. El Ghazi), De Sa (75. Becker), Zivkovic (75. Menig), Sigthórsson (46. Sana).

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Advertenties

Geplaatst op juli 19, 2014, in Seizoen 2014/2015, Wedstrijden en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: